Hoppa till sidans innehåll

Längdskidor 2020


Bjursås IK skidor 

Verksamhetsberättelse 2020 

 

ALLMÄNT:  
Året 2020 har för skidsektionen såväl som för resten av världen varit ett annorlunda år. Först hade vi en extremt snöfattig vinter och tidigt under 2020 kom Corona och verksamheten har självklart fått anpassa sig efter rådande förhållanden och restriktioner.  
 
Träning har dock kunnat genomföras under året. Innan pandemin hade slagit till i Europa så hade vi haft vårt årliga vinterläger. Denna gång i Orsa. Dock fick vi under slutet av 2020 konstatera att vinterlägret i Idre under januari 2021 skulle behövas ställas in.  

 

 
TRÄNINGAR 
Vintersäsongen 2019/2020 
Vintersäsongen inleddes med skidträningar i december 2019 och sträckte sig till mitten av mars 2020. Avslutning skedde i Bjursås SkiCenter den 16 mars 2020. En vintersäsong som går till historien på många sätt. Snön uteblev stor del av vintern. Tack vare möjligheten att träna i Bjursås SkiCenter på måndagkvällar så hade vi ändå möjligheten att träna på snö. En förmån som många närliggande klubbar inte hade.  

 

Elljusspåret vid Hanses hällar hade spår i början och slutet på vintersäsongen. Men däremellan hade vi det inte. Enbart ett fåtal träningar kunde genomföras där. Även skidspåren i Sörskog var i stort sett obefintliga stor del av vintersäsongen och inte en enda träning kunde förläggas dit.  

 

Säsongsavslutning genomfördes vid slalombacken den 16 mars med korvgrillning. Självklart med Coronaanpassning med anledning av den pandemi som då hade kommit.  
 
Under vintersäsongen så hade vi vissa veckor träning även på tisdagar för de som ville träna mer.  
 
Barmarkssäsongen 2020 
Barmarksträning startades den 4 maj. Efter en snöfattig vinter så kom det ironiskt nog lite snö i luften när vi drog igång barmarkssäsongen. Barmarksträningen hade sista träningen inför sommaruppehållet den 8 juni. Avslutningen hade vi på Dössberget. 
 
Efter sommaruppehåll började vi åter träna 31 augusti och höll på med barmarksträning fram till december. Då har vi varvat löpning, rullskidor och annan typ av barmarksträning. Möjlighet att träna två dagar i veckan har funnits (måndag och fredag). Snön kom i december och vi kunde bedriva skidträning på elljusspåret fram till juluppehållet.  

 

Inköp av flera par rullskidor skedde under 2020, vilket har varit ett uppskattat inslag i våra träningar.  
 
 

Aktiva barn 
Ca 35 barn har deltagit i träningarna under året. Uppdelade i fyra grupper.    
 
Ledare 
Grupp 1, ledare Ulrika Hovdebo Bergkvist och Patrik Niklasson. 

Grupp 2, ledare Maria Hållmarker och Marie Larsson.  
Grupp 3, ledare Karin Malmberg och Axel Lundvall  

Grupp 4, ledare Susanne Hedlund och Andreas Käll 
 

 
LÄGER 
Den 23-26 januari 2020 var vi till Orsa Grönklitt på skidläger tillsammans med Sågmyra SK. 15 barn och 8 vuxna deltog. Mycket fina förutsättningar och ett uppskattat läger. 
 
Den 10-11 oktober 2020 var det Dalarnas skidförbunds Alläger i Orsa Grönklitt (barmark).  
6 ungdomar och 3 vuxna deltog från Bjursås IK.  
 
Lördagen den 5 september 2020 ordnades ett event i samband med Vildmarksloppet Special som genomfördes på ett annorlunda sätt detta år pga. Corona. Sektionens barn deltog och sprang vid elljusspåret på Hanses hällar.  

 

Lördagen den 2 oktober 2020 anordnade skidledarna en träningsdag på Lugnet. Alla aktiva skidungdomar bjöds in under dagen. Lunch serverades Coronaanpassat. Ett pass på rullskidor för de äldre.   
 

 

TÄVLINGAR 

Inför tävlingssäsongen på skidor hade vi valt ut några tävlingar som ett antal av klubbens barn och ungdomar deltog i. Vintersäsongen blev speciell med en snöfattig vinter som gjorde tävlingsmöjligheterna svåra. Slutet på vintersäsongen påverkades av att Coronaviruset spred sig och lamslog samhället. Detta ledde även till att tävlingar som Lilla SS i Falun ställdes in.   

 

Sedvanlig skidserie- och löpserietävling planerades på vinter respektive höst tillsammans med Sågmyra SK. Löpserien genomfördes som planerat. Men pga. den snöfattiga vintern hade vi problem att genomföra skidserien. Enbart en tävling kunde genomföras i Bjursås SkiCenter. Ingtävlingar i Sågmyra.  

 

 

ÖVRIGT 

Svenska skidspelen 
Svenska skidspelen genomfördes 7-9 februari 2020. Många föräldrar ställde upp som funktionärer både innan, under och efter helgen. Bjursås IK ansvarade bl.a. för staketering. Det ledde till intäkter på ca 57 706 kr för klubben. Huruvida skidspelen skulle kunna genomföras var fram till ett par veckor innan eventet inte en självklarhet. Snön lyste med sin frånvaro. Och kylan för att kunna köra snökanonerna lika så. Men skidspelen kunde genomföras och Bjursås IK levererade ännu en gång som glada funktionärer!  

Vildmarksleden 
Vildmarksleden brukar vi röja under sommaren. Under 2020 har vi genomfört en översyn av den del av leden som skidsektionen ansvarar för. Men det har inte varit något större behov av att röja då Falu kommun nyligen har märkt upp och röjt leden.  
Kontaktperson för röjning mot Vildmarksloppet har varit Tony Adeklint. Ett stort tack till honom för hans jobb de gångna åren. Ny kontaktperson är Isak Hellberg.  
 

Kläder 

Inför 2020 valde styrelsen att inte göra några nybeställningar på skiddressar då vi under 2021 planerar en ny design. Ingen ordnad bytesdag anordnas med anledning av pandemin. Föräldrar uppmanades att köpa/sälja/byta med varandra.  
 
Det här året köpte Bjursås IK Skidor in svarta vinterjackor med tryck ”Bjursås IK skidor” till alla aktiva barn och ledare. Dessa blev väldigt populära och används flitigt både på fritiden och på träningen.  

 

Maj-Albins hederspris 

På årsmötet den 22 april 2020 tilldelades skidsektionens Susanne Hedlund det ärofyllda priset Maj-Albins hederspris. Detta pris fick hon både för sin insats som ledare inom Bjursås IK men även som aktiv elitmotionär. Grattis Susanne Hedlund! 
 

Cykelsektionen 
Under 2019 bildades en ”gren” med fokus på cykling i Bjursås IK. Cykel var från början inte en egen sektion utan låg under skidsektionen. Men på årsmötet den 22 april 2020 beslutades att cykel skulle bilda en egen sektion.  
 

Styrelsen:  

Karin Malmberg ordförande, representant Sv skidspelen 

Ulrika Hovdebo Bergkvist ledamot 

Maria Hållmarker kassör 

Susanne Martinsson sekreterare   

 

Ekonomi: 

Skidsektionen har en ekonomi i balans. Vi gjorde ett positivt resultat.  

 

TACK till alla som jobbat för BIK skidsektion vid Svenska skidspelen. 

TACK till alla som drar skidspår på Elljusspåret och i Sörskog. 

TACK till alla ledare, funktionärer och andra som bidrar till att vi kan hålla en aktiv skidverksamhet i Bjursås IK. 

 

Karin Malmberg      Maria Hållmarker   

Ordförande             Kassör 

 

 

Susanne Martinsson Ulrika Hovdebo-Bergkvist                

Sekreterare             Ledamot 

Uppdaterad: 28 MAR 2018 13:55 Skribent: Anneli

grasroten_190x150

 

 

Ange alt-text här.

 

 

  

Postadress:
Bjursås IK
Mårtsbovägen 45
79021 Bjursås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info