Hoppa till sidans innehåll

Vem var Maj-Albin?


Ur Bjursås IK: jubileumsskrift 1936-86:

 

”Albin Pettersson - Maj-Albin - var en av dom som ivrade sig för att Bjursås skulle bilda en egen idrottsklubb. Tillsammans med några andra startade han Bjursås IK. Maj-Albin blev inskriven som Bjursås IK:s första medlem.

 

Han var verkligen allroundriktad och sysslade själv med orientering, fotboll och skidor. Maj-Albin såg klara begränsningar i klubbens verksamhetsområden och ansåg att föreningen skulle verka på sådana områden där bygden hade naturliga förutsättningar att utveckla sporten. Orientering och skidor, både på längden och tvären var lämpliga idrotter.

Själv var han aktiv orienterare och deltog med framgång i klubbmatcher och granndistrikttävlingar. Det var dock inte som aktivt tävlande han gjorde den största insatserna, utan det var som banläggare och arrangör. Under de första åren svarade han för banläggningen vid de flesta träningstävlingarna. Hans skicklighet var även uppskattad av grannklubbarna och som nyttjade han tjänster.

Redan första vintern ivrade Maj-Albin för att klubben skulle ha en egen skidtävling. Så blev det också. Klubben startade Pjäxloppet, 18 km i svår terräng med Maj-Albin som banläggare. Det blev verkligen en bana i svår terräng.

Bansträckningen, grovplanering, kvistning av träd och första spårningen gjorde Maj-Albin. Han tog tjänstledigt i veckor från sitt ordinarie jobb som lastare på BGT för att ordna allt. Han hade goda medarbetare av vilka särskilt bör nämnas Näs Gunnar Eriksson och Invar Olsson. Spårläggning och tillhörande arbeten svarade Maj-Albin för under hela Pjäxloppets existens.

Maj-Albin öppenhet och vidsynthet sträckte sig inte bara till idrott. Schack var en av de övriga begivenheterna som han odlade med framgång. Idrott hobbyn nummer ett, men Maj-Albin verkade också för en bättre kännedom om hembygden. Han var initiativtagare bl a till en tävling i femkamp, där en hembygdstävling på 50 frågor samt huvudräkning ingick.

Han goda hjärta förnekade sig aldrig. En av våra medlemmar – en bonde – avled helt hastigt under skördetiden och hustrun stod ensam med en skara barn och höet ute på ägorna. Maj-Albin föreslog att BIK:s medlemmar skulle göra en insats, så blev det också. Skörden bärgades.

När det blev aktuellt att ordna en fotbollsplan blev Maj-Albin engagerad. Det var han som, tillsammans med Ingemar Haglund, utförde alla mätningar, upprättade hyresavtal och gjorde de första avvägningar av markområdet, som senare döptes till Bjurliden.

Maj-Albins tredje stora idrottsliga hobby var fotboll där han var aktiv och spelade korpfotboll långt in på 50-talet.

Under hela sitt strävsamma idrottsliv hade Maj-Albin aldrig ett körkort. Han hade inte ens en moped, utan det var cykeln som var hans transportmedel. Vid samtliga idrottsevenemang kom han på sin cykel, oftast tillsammans med sin morbror Erik Johan. Klubbens under de hittintills gångna 50 årens två största supporters.

 

För alla sina helhjärtade insatser har Maj-Albin aldrig tagit ut ett öre i ersättning. Han var det sista store idealisten i vår by.”

Uppdaterad: 04 APR 2011 21:19 Skribent: Jonas Bohlin

Postadress:
Bjursås IK
Mårtsbovägen 45
79021 Bjursås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info