Niklas Roos (MV)

Rasmus Andersson.

Wille Strand.

Mats Berglund.

Utav outgrundliga anledningar så hade jag hamnat på en fotbollsplan. Att det är outgrundligt att jag skulle befinna mig på en plats där idrottsliga aktiviteter utförs på regelbunden basis är enkelt att förstå. Jag är en mycket värdig och korpulent gentleman, som avnjuter det bästa och det enkla i mat och dryckesväg. Varpå att en massa folk som kanske inte riktigt idkar min enkla filosofi om ett värdigt frosseri stirrade, pekade och häpnade över min närvaro på denna fotbollsplan i Bjursås. Men att jag befann mig i Bjursås utav alla fantastiska byar som finns runt omkring i vårt vackra land, var att jag hade hört på ryktesvägar, som hade letat sig ned till mig i Sörmland, via en bekant som är mycket förtjust i Punsch, att vederbörande hade avnjutit en skål med ärtsoppa, stekt fläsk och pannkakor vid ett litet krypin vid namn ”Savoy Grillen”.

Varpå jag lämnade en förvirrad och förtvivlad familj nere i Huddinge, och for upp till Dalarna och Bjursås för att smaka på denna skål. Min vän hade inte fel, det var som att jag reste genom pärleporten på en flod utav gräddsås för att sedan inmunna denna fantastiska anrättning. Efter bespisning så hörde jag utav en lång och slank människa iförd orienteringskläder att bygdens lag skulle spela fotbollsmatch mot serieledarna Nyhammars IF. Kanske berodde det på att jag hade kysst himmelriket ur en soppskål och därmed öppen för nya underhållningsintryck som fick mig att åka till Bjurliden för att beskåda detta fotbollsspektakel mellan Bjursås IK och Nyhammars IF.

Jag köpte mig en mycket trevlig fika och begrundade den match som föregick. Jag lyckades överhöra från de övriga i publiken att det förväntades bli en mycket tuff match för Bjursås. Jag gjorde min egna analys inför matchen och kunde inget annat än att hålla med. Att möta serieledarna som har vunnit samtliga matcher är för vilket lag som helst en tuff uppgift. Men döm utav min förvåning, så tyckte jag att de grönklädda spelade mycket bra. De försvarade sig väl emot ett Nyhammar som hade ett aningen högre bollinnehav än Bjursås, men de blåklädda chanserna blev aldrig hetare än en frispark utanför straffområdet, en frispark som den korte målvakten Donga lyckades sträcka sig ut på längs med gräset nere vid stolproten.

Bjursås såg ut att vara fokuserade på den uppgift de stod inför, och rullade bollen mellan sig, stod bra mellan varandra och kunde spela sig fram och förbi Nyhammars press och försvar. Men det fanns en liten irriterande känsla hos mig att de grönklädda stressar sig fram vid den sista tredjedelen utav planen, då de blev väldigt ensamma där uppe vid Nyhammars straffområde. Det kom dock en händelse som jag var tvungen att peta upp mina små runda glasögon upp på min näsrygg. Det var när Bjursås Max Eidet lyckades få tag i den Adidas beklädda fotbollen och likade sig mellan det blåvita försvaret och lyckades ta sig fram till höger om straffområdet. Framme vid mål! Alla 105 åskådare på Bjurliden höll andan. Målvakten kom ut och jag blickade mot skottögonblicket och såg till min förfäran att på den gräsplatt som Max Eidet befann sig på måste vara en hemvist för hundratalets sorkar och mullvadar. Då bollen studsade runt omkring och vid skottögonblicket så fick Max inte den önskvärda träffen, bollen gick mot den högra stolpen och Nyhammars målvakt fick sträcka ut sin längsta tå och kunde parera bort en grönvit glädje.

Matchen fortsatte med att Nyhammar lyckades berika sig med en hörna. Det grönvita försvaret samlade sig, hörnan slog och för ett ögonblick så tappades uppmärksamheten, då Nyhammars Henrik Löfstrand, vilket jag också noterade var att det utspelade sig inte bara en fotbollsmatch utan en sann brödrakamp mellan Bjursås Christian Löfstrand och Nyhammars Henrik Löfstrand, svepte fram likt en blåvit mardröm för de grönklädda och kunde nicka in 0-1 till Nyhammar.

Visst var målet välförtjänt men det fanns en bitter eftersmak i gommen på mig. Tänka sig att en markeringsmiss kunde straffa sig så hårt. Men det kändes ändå som att det fanns tro och hopp om livet. Det återstod inte långt kvar utav första halvlek, rent utav 1 minut, och känslan var god att Bjursås skulle kunna åstadkomma stordåd under andra halvlek.

Precis när jag reste mig upp för att besöka det trevliga fikabordet så vände jag min blick mot grönvitt straffområde. Där jag kunde notera en blåvit närvaro från vänster och noterade även en blåvit spelare nedanför Bjursås backlinje till höger. Jag hade under min 45 minuters fotbollstittande förstått vad offside var och var betryggad över att linjemannen skulle lyfta sin otroligt fina flagga i luften och vinka av det mål som just utspelade sig. Döm utav min förvåning när målet godkändes. Jag primalvrålade högt och kände hur blodet kokade i mina ådror.

Istället för ett uddamåls underläge så låg nu Bjursås under med 2 bollar och vägen till stordåd blev genast omständligare och inte blev vägen bättre heller då ungefär 10 minuter in på andra halvlek, så fick Nyhammar ytterligare en hörna och ytterligare ännu en gång så slarvades det hos de grönvita med markeringen och Nyhammar kunde utöka sin ledning till 0–3 genom en nick som var lika hård som ett vristskott.

Medan matchen fortsatte så kunde jag inte låta bli att se Bjursås IK som min favoritsås. Sås bearnaise. En graciös smörsås som kan serveras från kött till fisk och till grönsaker. En sås som många fruktar att göra, då den innehåller moment som kräver sin noggrannhet. Lökreduktionen skall hålla en ljummen temperatur, medan du omsorgsfullt har i äggulorna och vispar, sedan skall det smälta smöret inte vara för varmt utan precis lagom när du häller i det i en tunn stråle ned i ägg och lökreduktionen. Men med glädje och kanske ett glas vin så ska man välkomna denna sås och inte skrämmas för att göra den. Jag kan se tydliga likheter med detta Bjursås IK och Smörsåsernas fagra dam. Slarva man i försvaret så blir det mål, och är man inte noggrann med temperaturerna i tillagningen utav en sås Bearnaise så spricker den.

Fylld utav minnen från goda middagar så bevittnade jag resten utav halvleken. En halvlek som var en välspelad match ifrån båda sidor. Bjursås agerade med sunt förnuft och låg välplacerade med lagdelarna, vilket fick Nyhammar att bepröva sin lycka ute på kanterna, någonting som det grönvita försvaret lyckades att slå i sank för de blåklädda. Glädjande att se var också Bjursås spel framåt. Då det grönklädda hade sina lägen att reducera, men det verkar som att tålamodet i den sista tredjedelen inte finns hos de grönklädda. Det var en fin tillställning fram tills den 80 minuten, då de grönklädda ork verkade tryta, då Nyhammar lyckades gång på gång gå till anfall emot ett decimerat grönvitt försvar. Men det grönklädda försvaret höll ihop och Donga i målet fick visa publiken på Bjurliden konsten att stå i vägen för ankommande fotbollar ända fram tills slutsignalen blåstes och Nyhammar kunde kliva av Bjurlidens fotbollsplan med sin segersvit intakt.

Trots att Bjursås IK klev av sin hemmaplan som förlorare så tycker jag ändå att de ska hålla sina huvuden höga ändå, då jag, som trots bara har sett dessa gossar sparka boll en gång, har en känsla att saker och ting kommer att reda upp sig för Bjursås IK.

Då de ligger lika varmt om hjärtat hos mig som en skål med Bearnaise, och även fast en bearnaise skär sig, så kan man alltid rädda den. Genom att tillsätta en extra äggula i den skurna såsen och vispa som om det inte fanns någon morgondag.