SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bjursås Idrottsklubb
Fotboll
Bjursås IK
1 - 3
Smedjebackens FK A
Bjursås IK1 - 3Smedjebackens FK A

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:ons 10 maj, 19:00
Plats:Tidstrandsvallen
Tävling:
Matchnummer: 030110018
Samling:17:45, Tidstrandsvallen (Sågmyra)
Referat utav sju personer.
2023-05-18 17:39

Bjursås IK - Smedjebackens FK

1-3 (0-1)

 

XL

C.Åker.

Stitt. E.Sjögren. F. Lyck (K). G. Bohman.

O.Ringi. D. Hermansson. R. Andersson.

Sundkvist. M. Berglund. A.Gunnarsson.

AVB.

Roos (MV)

Backlund.

Wilhelmsson.

Halfvarsson.

Aspgren.

 

 Det var med gott humör som jag hade tagit mig till Tidstrandsvallen för att bevittna Bjursås IK – Smedjebackens FK. Mitt goda humör grundade sig på att jag skulle få uppleva en fantastisk fotbollsmässig upplevelse på Tidstrandsvallen, där förväntningarna på att Bjursås IK skulle inkassera sin första seger efter, vad jag kunde notera i föregående referat skrivet utav en anonym skribent, det antiklimax som hade utspelat sig i den första omgången mellan Bjursås IK – Östansbo IS.

 

Efter 90 minuter så skulle dock mitt goda humör vara som bortblåst, och då var bara fotbollsmatchen en liten bidragande orsak till min mentala resa ned i Hades.

När majoriteten hör Smedjebackens FK i fotbollsmässiga sammanhang, så är det få som får upp en bild som ett passningsorienterat som kan ta sig ur vilka knipor som helst, det är få som tänker att det är ett elegant lag med spelare som har fötter som skulle kunna vara målat utav Sandro Botticelli. Bjursås IK tänkte inte dessa tankar om detta rödsvarta fotbollslag, men de fick sannerligen anledning att ändra uppfattning. En uppfattning som verkade föra med sig en viss frustration i det grönklädda laget, då oavsett hur de grönklädda försökte att erövra boll ifrån de rödklädda så lyckades Smedjebacken att spela sig ur den grönvita pressen, vara bollförande och etablera lägen ifrån mitten och ut på hårt arbetade yttrar.

 

Tidigt i första halvlek så insåg Christan Löfstrand och Fred Sundkvist att någonting måste göras för att bryta denna rödsvarta dominans. Varpå de bytte in den evigt lovande Björn Wilhelmsson in på forwardsposition. Ett byte som på pappret verkade lovande, men som tyvärr inte ändrade matchbilden nämnvärt. Då den talangfulle Björn fick inte visa prov på sina fotbollsmässiga kunskaper, då Smedjebacken lyckades återerövra de uppspelsförsök som de grönklädda försökte med. Till de grönkläddas heder så ska det tilläggas, att även fast Smedjebacken ägde det vettiga bollinnehavet helt och hållet, så saknade de rödklädda de riktigt heta målchanserna, men som i en poetisk rättvisa så skulle Smedjebacken kliva in i halvtidsvilan med ett mål inskrivet i domarens protokoll.

 

Detta efter att Saadeddine Hamdi, vars blotta närvaro hade förbluffat den fotbollspublik som hade tagit sig till Tidstrandsvallen denna kväll. Då under sillyseason så gick ryktet att Smedjebacken var mycket nära att värva över Saadeddine Hamdi från den Tunisiska högsta ligan, där vederbörande hade under ett par säsongen vunnit den Tunisiska skytteligan i följd. Detta trodde de flesta var ett enkom ett rykte i stil med att Marek Hamšík skulle gå till IFK Göteborg på ett korttids kontrakt, men Saadeddine Hamdi förförande de fotbollsfrälsta med sina fotbollskunskaper och kanske gav Gustav Bohman mardrömmar, vilken var tvungen att hantera det Tunisiska yrvädret ute på höger kanten, placerade in en straff i slutet utav första halvlek.

 

Det är nu min resa ned i Hades egentligen börjar.

 

Då jag är en gammal man och som egentligen inte tror på moderna allergier som gluten och laktosintolerans, har insett på äldre dagar att jag tillhör den sistnämnda kategorien, vilket är ödes grymma ironi, då jag har uppvuxen på en mjölkgård, jobbar inom ett litet gemytligt mejeri och älskar mjölk. Min förkärlek till denna biprodukt utav kor har förlett mig till en aningen prekära situationer där jag har fått improvisera fram toalettutrymmen ur tomma intet.

Så när min mage började kurra oroväckande, efter att jag hade avnjutit en flaska med extra fet mjölk i halvtid, så fick jag kuta till Bjursås IKs omklädningsrum efter att de hade gått ut för att spela andra halvlek. Efter att jag hade betalat mitt skamliga pris för min törst för mjölk och total sanerat det lilla, men gemytliga, toalettutrymmet så var det mitt ansvar låsa innerdörren till omklädningsrummet. En enkel uppgift kan tyckas, men låsmekaniken var lika svårt att dyrka upp som ett sviket hjärta. Hur jag än lirkade med nyckeln och låset så ville inte kolven tryckas in i låsvredet. Detta resulterade i att jag fick stå i det där lilla utrymmet i 45 minuter och försöka låsa dörren. Högröd i ansiktet, utav ansträngning och utav paniken som for inom mig då jag hade missat andra halvlek, så noterade jag hur domaren blåste av matchen och jag ansåg att min uppgift som låsansvarig inte längre var nödvändig.

 

Väl ute så såg jag bistra Bjursås spelare och otroligt glada Smedjebacken spelare. Men jag ansåg att mitt obegripliga uppdrag som skribent för denna match måste fullföljas, varpå jag jagade ikapp ett gäng sakkunniga och bad dem att berätta om andra halvlek.

 

Börje Steen. 74 år, särskilt sakkunnig i svenska tal och grammatik, och är känd som en människa som ser positivt på saker och ting, vidunderligt korpulent.

”Helvete vad Bjurs blev överkörda! Det här är för dåligt!”

 

Pär Kullerberg. 8 år, studerande, kämpar med att uttrycka sig i skrift och verbalt.

” Tyst med dig! Visst Smedjebacken visade prov på ett extremt bra fotbollskunnande, där en handfull spelare i Smedjebacken bar en fotbollskompetens som tillsammans med ett starkt kollektiv var helt enkelt för bra för ett ungt Bjursås IK.”

 

Ruben Kronblom. 90 år, pensionerad betongarbetare.

”Det äro sant min yngre gentleman! Men det skall också tilläggas att målen som Smedjebacken gör i andra halvlek sker på otur och individuella misstag.
De rödklädda baronernas 0-2 mål kom efter  en inspark som inte riktigt hamnade där den var tänkt att hamna, som istället kunde tas hand om Smedjebacken och sätta den i djupled till Saadeddine

Hamdi som i sitt friläge kunde placera in 0-2 till sina röda vänner, så är det min ödmjuka åsikt att Smedjebacken ägde matchbilden fram tills dess, men de grönklädda försvarade sig så pass väl då att de riktigt heta målchanserna för Smedjebacken saknades..”

 

Replik från Börje Steen.

”Ni vet ingenting om fotboll, era oduglingar!”

 

Pojke på en cykel med stödhjul. Ålder okänd, antagligen inskriven i det svenska skolsystemet.

”Vet hut! Efter Smedjebackens 2-0 mål så började faktiskt Bjursås att komma upp i planen, vinner tillbaka bollar via sin press. Se bara på skidåkaren, Halvarlssonspojken! Han vann tillbaka bollen, drev ned på sin kant och hittade fram till Sundkvistgossen som dribblade sig förbi tre man på egen hand och fick en hörna på det! Dennis Hermansson! Han snappade också upp en misslyckad inspark och var ytterst nära att reducera, och därefter så var det ombytta roller. Då var det Bjursås som i en anda utav kamp och slit som fick ut mer utav det målchansmässiga än vad Smedjebacken fick.”

 

Köks-Ulla. Pensionerad hemkunskaps lärare i Bjursåsskolan. Ålder 69.  

” Efter Oscar Backlunds 2-1 mål på straff så var jag övertygad att Bjursås skulle kliva av planen med minst 1 poäng. Kanske det inte är den typen utav fotboll de önskar att spela, men i deras desperation så var de ytterst nära att kvittera. Lycks frispark som krävde ett ingripande av yttersta klass utav Smedjebackens målvakt och alla lägen efter det! Det var ett under att Smedjebacken höll undan!”

 

Replik från Börje Steen, vars frustration över alla åsiktsyttringar görs sig till känna genom en kulörförändring i vederbörandes runda ansikte.  

” Men nu är ni klentrogna, era romantiker! Smedjebacken kunde ha gjort fler mål också om inte Åker visade prov på klass i målet!”

 

 Leif Gunnarsson, 16 år, hoppat av den filosofiska humanvetarprogramet på Kristinegymnasiet för att öppna en egen verkstad för epatraktorer, i skydd utav mörkret ifrån skattemyndigheten.

”Min gode! Nu tycker jag att du ser det fotbollsmässiga ur ett enkelspårigt perspektiv. I böljande spel, där desperationen är pulsen i spelet, så kommer det att öppna upp sig och man måste vara beredd att offra för att kunna vinna, Tyvärr så var Bjursås tvungna att offra sin chans till poäng, då Smedjebacken kunde vinna tillbaka bollen och skicka den långt på Smedjebackens dyrgrip Saadeddine Hamdi som kunde sätta slutresultatet.

 

Replik från Börje Steen.

”Men om ni är så kloka, berätta för mig, vad krävs för att Bjursås ska börja vinna matcher utan att spela i desperation då?”

 

Här utbröts det en kakafoni utav teorier, svordomar och villfarelser som jag i min enkla roll som betraktare utav händelsen inte hann med att realtids dokumentera vad som sades, men tumultet fick ett slut, när en man med ståtligt skägg klev fram och förkunnade mycket sakligt och klarsynt.

 

Man med ståtligt slivergrått skägg. 54 år. Trähandlare.  

” Bjursås mittback tillika kapten måste få ännu mera utrymme och fria tyglar att frigöra sin fotbollskreativitet ifrån sin utpost som den sista i försvarslinjen.”    

 

Och med denna djupsinniga och opartiska åsiktsyttring så försonandes alla medlemmar ur skaran utav särskilt sakkunniga och kunde återvända som vänner hem till sitt, och med en tro att det grönklädda fotbollslaget ifrån en by på en slätt kommer att med tålamod och tro på sitt spel nå framgångar. 

 

Vid pennan.

Kai Gyllström, Sverige chef för Arla 2021-2023.

 

 

 

 

 


<< Tillbaka

Kommande matcher
Spelade matcher
Ons 19/6 19:00
1 - 1  
Ons 12/6 19:00
3 - 0  
Sön 9/6 15:00
3 - 2  
Sön 2/6 15:00
4 - 2  
Ons 22/5 19:00
1 - 0  
Sön 19/5 15:00
3 - 1  
 
 
Följ oss på Facebook!
Våra sponsorer