SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bjursås Idrottsklubb
Fotboll
Bjursås IK
1 - 1
Sundborns GoIF
Bjursås IK1 - 1Sundborns GoIF

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:sön 04 september, 15:00
Plats:Bjurliden
Tävling:
Matchnummer: 030110107
Samling:13:45
Vietnamesiska hängbukssvins taktiska elegans.
2022-09-07 16:23

Bjursås IK - Sundborns GOIF. 

1-1. (0-1)

 

1-1 Anderas Åkerblom.

XL.

 

Roos.

Boman. D. Wahlén. F. Lyck (K). C. Löfstrand.

Sjörén. R. Andersson. O. Ringi. A. Åkerblom. E. Sjögren.

Sundqvist.

 

Avbytare.

Hermansson.

Strand.

Wilhelmsson.

Berglund.

 

Vietnamesiska hängbukssvin. Jag vet att när vederbörande djur benämns i ens närhet så kan man ingenting annat än att låta sig förföras utav detta djur. Dessa djur har gjort samma evolutionära resa som hundar och katter har vandrat.   

Dessa djur tas in som husdjur för dess skönhet och charm. Det är med en befogad charm också. Det finns ingen som kan hävda någonting annat än en gränslös värme och vänskap alltmedan man ligger i soffan med en hängbukssvins kulting liggandes på sin mage och med sina små grisögon stirrar in i ens blick.  

Men det kommer en tid i dess liv, när de går ifrån gulliga hanterbara kultingar till 120 kilo tunga egensinniga filurer, så lämnas de till sitt öde ute till skogs. Där de, med en önskan till att få finnas till som det värdiga djur som de är, accepterar sitt öde, äter, bökar omkring, finner olyckssyskon, förökar sig och bildar egensinniga flockar. Men dessa varelser som bara vill existera måste vända sina små grisögon mot en omvärld som vill likställa de som en invasiv art, likt blomman Lupin.

 

Jag kom osökt att tänka på dessa djur och en händelse jag fick äran att uppleva, alltmedan jag satt på Bjurliden och skulle bevittna Bjursås – Sundborns GOIF. Jag satt med en oro i mitt blod. Då det var två lag med skilda ambitioner med sin tillvaro i division 5. Sundborn vars tabellposition indikerade på att de har ambitioner att lämna division fem för att träda in i divison 4. Medan Bjursås IK på en åttonde plats, spelar för sin enkla existens i Sveriges sjunde högsta fotbolls division. Min oro verkade ha lagt sig utanpå kroppen, då en grupp med barn såg min oro, och de avbröt sina diskussioner som inkluderade det stundade riksdagsvalet, problematiken med marknadsekonomiliberalism och de religiösa och traditionsmässiga motsättningar som ägde rum i det brittiskt koloniserade Indien år 1845. De pratade med mig och fick mig att komma till ett neutralt känslotillstånd inför denna match, då de förklarade vikten med att detta var ett rivalmöte sedan länge och då spelade inte tidigare form eller tabellposition någon större roll.   

Matchen rullades igång och de oväntat sakkunniga barnen visade sig ha rätt.

 

Då Sundborn spelade till en början med en befogad självgodhet. Det lyste framgång om de, medan de rullade boll i backlinjen, mot ett Bjursås som stod tätt och samlat tillsammans och följde de rödkläddas spel med ett aktsamt intresse. Men ju längre halvleken led desto mer rann de rödkläddas självgodhet av, och till min stora glädje, tillkom en mer irritation och stress i deras spel. Det grönvita försvaret kunde med gemytlig ro avfärda Sundborns anfallsförsök som till stor del bestod utav två strategier. Antigen så slogs krossbollar från backposition ut mot yttrarna, försöka att lura upp delar utav Bjursås backlinje och spela in på de ytor som uppstod. Men Bjursås stod pall och kunde ställa om till ett förskräckt Sundborns GOIF. Målvakten i Sundborn fick känna på matchbollen, efter att Rasmus försökt placerat in ett skott ett par meter in i straffområdet. Kort därpå så fick Anderas Åkerblom yta och dundrade fram likt en rödklädd mardröm, spelade ut till Wille som hittade fram till Max som sköt tätt utanför. Sett till konkreta chanser så var det en halvlek som hade en grönvit mersmak. Så det kändes som en blixt från klar himmel, när Sundborn tog ledningen efter ett distansskott några meter utanför straffområdet.

 

Sundborn inledde andra halvlek piggt, och lyckades under inledningen utav andra halvlek hitta fram bakom Bjursås IKs försvarslinje och kunde spela fram djupledsbollar på framrusande forwards och yttrar. Roos sattes på prov ett par gånger under andra halvlek men såg till att 0-1 förblev intakt. Det dröjde innan de grönklädda återigen tog sig samman och återtog det försvarsmässiga momentet.

 

Jag slets vid denna tidpunkt mellan att fysiskt bevittna en fotbollsmatch och återuppleva mitt fantastiska minne, ifrån den gången jag för första gången stiftade bekantskap med vietnamesiska hängbukssvin.

Efter en katastrofal kartläsning under min debut som en lovande orienterare så hade jag lyckats irra mig bort i de djupa Björsbergsskogarna. Till min stora förskräckelse sprang jag på en flock med hängbukssvin, de stod vid en rektangulär äng mitt i skogen och bökade i godan ro, tills ett gäng rävar uppenbarade sig ifrån andra sidan, och som naturliga fiender till varandra så uppstod ett tumult där ute till skogs.

 

Jag kunde se med en kuslig likhet Bjursås IK iklä sig rollen som taktiskt eleganta hängbukssvin som med ett kompakt samarbete i försvarslinjerna motade bort ett vilt jagade Sundborn GOIF.

I detta läge, när Sundborn inte tog sig fram på något vettigt vis och när Bjursås stod samlat så utvecklade detta sig till en öppen match där omställningar hos respektive lag uppstod med en mersmak för de grönklädda.

Publiken på Bjurliden fick uppleva en inte alltför fikavänlig match där chokladrutor och Silivakakor sattes i vrångstrupen när Bjursås gick framåt för att kvittera. Glädje och förhoppningar ryckte och slet hos publiken medan bollar spelades fram och in i rödklätt straffområde och i matchens 70 minut så skulle ett grönvitt glädjevrål utropas.

Då efter en hörna så lyckades Anderas Åkerblom med konstycket att med hela sin kropp stöta in ett mycket vackert kvitteringsmål. Ett kittlande klimax byggdes upp alltmedan klockan började att närma sig 90 minuter. Gränsen mellan verklig beskådning och beskådning ur ett minne suddades ut helt, då de grönklädda slet som med hängbukssvinens oväntade elegans emot rävarnas sluga stridslist.

Matchen böljade fram och tillbaka, Bjursås var en rensning på mållinjen ifrån en ledning, och samtliga medlemmar ur Sundborns GOIF måste drömma mardrömmar om Filip Lycks otroliga spänst, då efter en slagen frispark som tycktes dundra fram mot mål, uppenbarade sig Filip Lyck och hoppade ett graciöst jämfota hopp och kunde styra bort bollen ifrån rödvitt jubel.

Matchen slutade 1-1 och det var ett märkbart irriterat rödklätt lag som visade ett visst intresse över Bjurlidens gräsmatta som en potentiell bov att de inte gick segrande ur denna kamp. Medan de grönklädda klev av planen stärkta utav varandras lagarbete och moral. En nödvändig poäng var inkasserad som ger de grönklädda tro och hopp om sin existens i division 5 dalarna.  

 

Extra plus.

Lyck.

Löfstrand.

Åkerblom.

 

Vid pennan.

En lokal grisbonde.  


<< Tillbaka

Spelade matcher
Sön 24/9 15:00
3 - 3  
Sön 17/9 15:00
1 - 0  
Sön 10/9 15:00
5 - 2  
Sön 3/9 15:00
3 - 1  
Sön 27/8 15:00
2 - 2  
Sön 20/8 15:00
1 - 1  
 
 
Följ oss på Facebook!
Våra sponsorer