SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bjursås Idrottsklubb
Fotboll
Bjursås IK
2 - 1
Vansbro AIK FK
Bjursås IK2 - 1Vansbro AIK FK

  INFORMATION
  REFERAT

Matchstart:sön 15 maj, 15:00
Plats:Tidstrandsvallen
Tävling:
Matchnummer: 030110018
Samling:14:00, Tidstrandsvallen
Trupp:#3 Arvid Gunnarsson
#5 Mats Berglund
#7 Rasmus Andersson
#8 Olle Ringi
#10 Christian Löfstrand
#12 Lukas Hag
#13 Dennis Hermansson
#14 Max Sundqvist
#19 Björn Wilhelmsson
#22 Gustav Boman
#23 Arvid Sjörén
#30 Wille Strand
#35 Niklas Roos
#36 Max Wredelius
Lukas Hags beslut, efter en reflektion av kung Albert I av Belgien.
2022-05-18 20:47

Lukas Hags beslut, efter en reflektion av kung Albert I av Belgien. 

Bjursås IK Vansbro AIK FK.

2-1 ( 1-1 )

 

1-1. Rasmus Andersson

2-1. Lukas Hag

 

XL.

Roos.

Lukas Hag. Björn Wilhelmsson. Christian Löfstrand (K). Gustaf Boman.

Arvid Sjörén. Olle Ringi. Arvid Gunnarsson. Dennis Hermansson.

Rasmus Andersson. Max Sundqvist.

 

Avbytare.

 

Max Wredelius.

Wille Strand.

Mats Berglund.

 

Det var med en viss oro jag hade tagit mig till Sågmyra och Tidsstrandsvallen denna eftermiddag i majmånad, där jag skulle bevittna ett fotbollsspektakel där Bjursås IK skulle ta emot Vansbro AIK FK. Trots vetenskapen om att senaste gången dessa två lag hade stiftat bekantskap med så blev det en otroligt trevlig utgång för de grönvita gossarna, där de sistnämnda vann med siffrorna 4-0 efter 0-0 i halvtid, så fanns oron där hos mig. Jag hade dels tagit del utav vetenskapen att Bjursås hade inlett med ett oavgjort resultat och en förlust, och de svartklädda herrarna från Vansbro hade inlett ännu sämre med två förluster varav en walk over.

Känslan utav att måste vinna för att inte hamna i de osmickrande nedre regionerna utav division 5 Dalarna, blåste omkring i den konstant kyliga nordanvinden. Jag hade även en viss kunskap om att Bjursås IK hade drabbats utav manfall till dagens match och att en hel del utav Bjursås lovande juniorer skulle starta på nya positioner. Sedan hade jag tagit del utav taktikgenomgången innan matchen där tränare Johan Kanslätt hade givit lysande och klarsynta instruktioner till sina spelare hur de skulle vinna denna batalj, detta var dock ingenting jag reagerade på.

 

Det jag reagerade på var hur Bjursås IK klåfingriga massör, Donga, hade erbjudit sig att bjuda in hela laget på filmkväll om det skulle gå på tok i matchen. Filmen de skulle titta på var ”Bron över floden Kwai” där Donga skulle förklara de tydliga parallellerna man kunde bevittna om vikten utav ett starkt yrkesmässigt kollektiv, ett starkt fackligt medlemskap, bra arbetsmässiga förutsättningar och bra ledaregenskaper.

 

Kanske blev det grönvita laget skrämda över tanken att spendera en Fredagskväll med att sitta och titta på en gammal krigsfilm från 50 talet och dessutom lyssna på nämnda massörs svammel om facket. Då Bjursås IK klev ut och dominerade första halvlek.

Tidigt så kunde Bjursås finna ytor mellan Vansbros lagdelar. Våg efter våg så kunde Bjursås spelade sig fram via mitten och ute på kanterna till offensiva angelägenheter. En befogad belåtenhet lade sig över publiken på Tidsstrandsvallen, där känslan att inom kort så skulle de få bevittna ett grönvitt ledningsmål. Det ingen hade förväntat sig däremot, var att Vansbros målvakt, iklädd en uppiggande rosafärgat matchställ, skulle ifrån sin position ställa till med riktigt oreda i det grönvita lägret.

 

Vederbörande lyckades avstyra ett Bjursås anfall och beslöt sig där och då för att via en utspark få lite lugn och ro. Utsparken slogs och med hjälp utav vinden så for bollen över planen, likt en ankas färd över vattenytan, genom det högt stående Bjursåsförsvaret och långt ned på grönvit planhalva, och som det inte vore illa nog, så noterade Martell Kraning Hillgren långbollen och började kuta likt heder och ära stod på spel. Roos noterade också det som höll på att hända och rustade ut från sitt straffområde, men precis innan Roos hann rensa undan bollen så studsade den till och rensningen hamnade rakt på Martell Hillgren som kunde rulla in 0-1 till Vansbro.

Den svartklädda glädjen blev dock en kortvarig historia då det dröjde bara 3 minuter innan Bjursås IK kvitterade, detta efter att Olle Ringi hittade fram till en framlöpande Rasmus Andersson, som förvaltade Ringis djupledsboll på bästa möjliga sätt. Matchen fortsatte i gröna ögon sett otroligt gemytligt, förutom det faktumet att trots spelövertaget och målchanserna så stod det fortfarande 1-1 i halvtid, och det var inte bara jag i publiken som började att skruva på sig där i lingonriset.

Tankarna om Bjursås kryss mot Ulfshyttan började att göra sig påmind och där och då så kändes nordanvinden om möjligt ännu kyligare.

Andra halvlek inleddes med ett Bjursås som verkade ha tagit lärdom från den match som vi i publiken tänkte på. För att istället gå huvudstupa framåt vid varje bollhantering, så värderade det grönvita bollinnehavet högt och klev fram vid rätt lägen.

Men trots denna sunda fotbollsmässiga filosofi, så uteblev målen och det kändes att goda råd började att bli dyra.

Hur skulle Bjursås IK ta den ledning som dem förtjänade?

 

1914 så satte Centralmakterna där Tyskland, Ungern-Österrike och italien ingick, igång Schlieffenplanen, vilken innebar att inta Belgien för att sedan marchera ned till Frankrike.  Stort sett så var hela Belgien ockuperat utav Tyskland, förutom en landstripa i nordväst, där kung Albert 1 av Belgien beordrade sina soldater att spränga fördämningarna vid floden Yser och kunde på så vis med en gigantisk vallgrav hålla tyskarna borta från en total ockupation utav Belgien, varpå Fransmännen och Britterna kunde upprätthålla en försvarslinje som gick från nordvästra Belgien ned till södra Frankrike, även känd som västfronten.

En i Bjursås IK som under matchens gång kanske började tänka på denna historiska händelse, var Lukas Hag.

En grönvit gentleman som spenderar sina vardagar nere i Enköpings skogar, kutandes omkring i vild förtvivland som värnpliktig under den Svenska kronan, och som har under sin tid som värnpliktig lärt sig att inför varje beslut, offensivt eller försvarsmässigt sådant, så ska man alltid ha väderlek och miljöomgivningen med sig i tankarna.

 

Vilket han hade, alltmedan han drev upp bollen på offensiv planhalva och noterade den hårda vind som härjade över Tidsstrandsvallen. Lukas Hag tog då ett beslut, som skulle få den salige Kung Albert av Belgien att le brett. Vad många trodde, så såg det ut som att Lukas Hag slog ett slumpmässigt inlägg mot mål. Bollen tog vind och nådde ända fram till Vansbros målvakt, som med gott självförtroende skulle fånga bollen. Men det ingen hade räknat med, var att Lukas Hag hade med en slug stridslist räknat med att bollen skulle nå ända ned till Vansbros målvakt och tack vare vinden så skulle bollen få en otäck bana, vilket ställde Vansbros målvakt då när vederbörande skulle fånga bollen så kunde han med, med stor förskräckelse, se hur bollen gled ur hans händer, över hans huvud och in i mål. Glädje ekade över Tidstrandsvallen.

Bjursås fortsatte att behålla bollinnehavet och kom fram till fina lägen, men det var fortsatt 2-1 till dem grönvita herrarna alltmedan klockan började att närma sig 90 minuter. Här någonstans så började Vansbro att ställa om och började lyfta bollar emot det grönvita målet. Men lika trygg i luften som en kungsörn, kunde den evigt unge Björn Wilhelmsson nicka bort bollarna ifrån grönvitt straffområde.

Domaren blåste av matchen och ett leende Bjursås kunde via ett lemmeltåg vandra in i Tidsstrandsvallens gemytliga omklädningsrum och med en Gambiansk segersång förkunna för varandra att säsongens första, och med tanke på hur dessa grönvita gossar spelade, inte sista seger var vunnen.

 

Extra plus.

Olle Ringi.

Christian Löfstrand.

 

Vid pennan.

Major Morgonkröök


<< Tillbaka

Kommande matcher
Spelade matcher
Tor 30/6 19:00
Tor 23/6 19:00
2 - 2  
Sön 19/6 15:00
4 - 4  
Sön 12/6 15:00
0 - 3  
Tor 9/6 19:00
0 - 3  
Sön 5/6 15:00
2 - 1  
 
 
Följ oss på Facebook!
Våra sponsorer