Vildmarksleden

Vildmarksleden har iordningställts av privatpersoner från orten. Grundtanken var att leden skulle ge nutidsmänniskan en möjlighet till avkoppling i naturskön miljö och samtidigt ge en inblick i fädernas hårda levnadsvillkor.

Idag underhålls den 35 kilometer långa vandringsled av Bjursås IK:s olika sektioner med start och mål i Bjursås, strax ovanför Dössberget.

Man passerar många vackra platser som är utmarkerade på kartan:

(Ta hem karta över Vildmarksleden i PDF format

1. Dössberget

Här finns parkeringsplatser, gamla kulturhistoriska byggnader och föremål. I serveringsstugan kan du börja eller avsluta din vandring.

2. Proselingården

Här börjar leden. Parkeringsplatser.

3. Hanses hällar

Vacker utsiktsplats

4. Hambergsstugan

Bjursås IK:s raststuga. Öppen för vandrare.

5. Andersbo

Idyllisk by med vacker utsikt.

6. Andersbotjärn

Fin badplats.

7. Långlindans fäbod

Intill ruinerna av fäboden finns en källa.

8. Faxbergs fäbod

Fäboden har tidigare tillhört Laknäs, Tällberg och Plintsberg i Leksands Socken. Vacker utsikt mot NV över Siljan och bergen mot Dalarnas fjällvärd.

9. Sörskog

By i vildmarksmiljö, raststuga.

10. Sörskogsgruvorna

Malmfyndigheterna upptäcktes 1842 av tre bönder vilka mutade in fyndigheten och sålde inmutningen till bruken i Voxna, Furudal, Dalfors samt Siljansfors. Gruvan stängdes omkring 1870, men var 1854 den 5:e av länets järngruvor.

11. Sågdalen

Här har tidigare funnits skvaltkvarn och såg.

12. Flymyrskasern

Öppen för vandrare. Skogskaserner av detta slag användes förr som boplats vid skogsarbeten. Mitt på golvet finns en eldpall där all mat tillagas. OBS! Inget färskt vatten finns vid kojan.

13. Fänriksberget

Områdets högsta berg, 505 möh.

14. Fänriksbo fäbod

Fäbodmiljö.

15. Ärtknubben

Utsiktsberg 445 möh, lodräta stup. Ett utsprång kallas för predikstolen. Vacker utsikt.

16. Knubb fäbod

Fäbod som tillhört byarna Ullvi, Tibble samt Berg i Leksand. Fäboden är nu riven, den var av mycket gammalt datum, årtal som 1414 har påträffats i stommen. En ladugård för 20 kor fanns här. Dåtidens kollektivladugård för hela bysamfälligheten.

17. Sandåsen

Sjön Fjällgrycken har fin strand med badmöjlighet.

18. Trugbo

Fäbodstugan är öppen för vandrare.

19. Djekenstugan

Mats Persson Stadig (soldatnamn), Bjursås främste dalmålare. Här var hans födelseplats och hem under många år.

20. Björsberg

Högt belägen by med vacker utsikt över bl a sjön Bjursen.

21. Bjursen

Trivsam badplats med fin badstrand. Stugby.

22. Slalombacke

Leden passerar här Bjursberget